Autor: Gorica Nikolin, Žarko Bogosavljević

Novi Sad
02.03.2020.
13:12 > 16:12
Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP "Informatika" hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme, saznaje 021.

Komentari 132

  • Lemi

    05.03.2020 14:56
    @dijasporac
    Sine,
    Al’ te lepo apsolvirao onaj pravi Sremac!
    Samo da je još i dodao, da se u sve razumeš, kao Marica u kriv k....
    :)))

    Nema šta, pravi si pitomac, Vučićev!

  • Прави Сремац

    05.03.2020 12:46
    @dijasporac
    Опет паметујеш?

    Ти мора да си пореклом од доњих Сремаца, који гравитирају ка БГД периферији, тако да нити си Београђан, још мање Војвођан, али зато имаш жарку жељу, да си битан, да некоме нешто претстављаш и да мудрујеш без покрића.

    Прави маргиналац.
  • Tetka Vida

    05.03.2020 09:13
    Ma, deco...
    ...zašto praviti tolike probleme? Zar ne bi bilo najbolje da Miloš Vučević Sveznadar na sednici Skupštine grada iznese predlog da se za tri meseca računi Informatike povećaju svima za 500 dinara i za tri meseca sakupićemo tih 400.000 evra. Šta nam znači ta sića? A Sveznadar će biti u milosti Aleka Prvorođenog sledećih 50 godina. Što kaže narod: "I Vučić sit i ovce na izborima"
  • Sir Nose

    05.03.2020 08:46
    Bravo ekipa,ko god da je ..srecom cuvam sve placene racune tako da mi nemogu natovariti nesto nepostojece na grbacu,a ovi sto imaju duga nek im je sa srecom,mislim na sirotinju!
  • K

    04.03.2020 22:01
    hahah
    @dijasporac evo ti odgovor na pitanje na sajtu informatike: https://nsinfo.co.rs/cyr/javne-nabavke/26

    ovo je PRE SME SNO
  • Sloba

    04.03.2020 21:25
    olovka i papir
    Dakle nema nista drugo vec papir i olovku i sve pisati i imati svoju arhivu a programeri nek programiraju do mile volje sigurica je arhiva
  • Hidden

    04.03.2020 21:12
    :)
    We are Black Rose.
  • dijasporac

    04.03.2020 19:23
    @Lemi
    Naravno da cu da se vratim, samo da mi mladje dete zavrsi faks i da se dokotrljam do 60, eto mene za 8 godina sa kanadskom penzijom da je troskarim po Podbari i Sremu. A ti budi dobar do tad, izadji na izbore (ili sta je vec plan opozicije) i srusi Vucica. Bar da se zaustavi iseljavanje lekara i medicinskih sestara do tad, trebace mi pod stare dane.

    Posto smo apsolvirali pripadnost politicarima, sta ti imas da kazes na obaranje sistema i gubljenje podataka, onako strucno? Nemoj samo opet o Vucicu..
  • Zex

    04.03.2020 19:10
    E neka
    To de desilo jer zapošljavaju glupe i partijski podobne. Mene ne brine toliko da će neko koga moji podaci ne zanimaju doći do njih već što će sad pogotovo informatika početi građanima da pronalazi ne postojeće dugove i šalje im račune za njih dok će stvarni dugovi partijski podobnih firmi i pojedinaca da nestanu.
  • Zex

    04.03.2020 19:04
    E neka
    To j
  • Novosadjanin

    04.03.2020 15:42
    Čestitamo
    Vi ste naš 999.999 posetilac, molimo kliknite na link ispod i dobijate golaf 2 dizel i Sonju koja se nalazi 20 km od Vas, želi samo Vas i Vašu novu golf 2ku.
  • Lemi

    04.03.2020 10:40
    @dijasporac
    Vidi Vučićev pitomče,
    Sada su ovi tvoji ponovo na vlasti, tako da možeš komotno da im se vratiš iz tog belog sveta i pomogneš svojim sveznanjem. Vidi se da si im neophodan.

  • dijasporac

    03.03.2020 23:18
    @Lemi
    A sto ne reci za nesto da je bolje ako je bolje? Jel' treba biti toliki lokalpatriota pa ne priznati kad nesto (nesto?) ne valja u tvom gradu? Na kraju, njima nije kolapsirao gradski sistem, NS jeste.

    Sto komentator pod nikom Zeljko kaze, Oracle je sistem jasno definisanih procedura i ovlascenja i ne postoji mogucnost da arhivator Torbica zarazi server gledajuci na interMetu zavicajno poselo u Montrealu ili otvarajuci mail od nigerijskog princa koji nudi milione $. Svako ima svoja ovlascenja na mrezi, svako mora da odradi posao po tacno odredjenim koracima i za sve ostaje trag na sistemu.
  • @@Željko

    03.03.2020 21:39
    Još jednom se vidi da je sarkazam ipak nešto čemu pribegavaju manje smozgani među nama. Ja nisam rekao da smo svi krivi, već šta treba da uradi neko kome je povereno da može da uvodi regulativu. Bezbednost nije softver, niti hardver. Bezbednost je procedura.
  • Lemi

    03.03.2020 20:29
    @dijasporac
    Dobro sine, a što nisi ostao u Beogradu, kada ti ovde, stalno nešto smeta i ne odgovara?



  • dijasporac

    03.03.2020 17:27
    @Lemi
    Pa vidi sine, ja imam jednostavno pitanje na cemu je ta baza organizovana i niko od preko 100 komentatora ne zna da na to odgovori ali svi znaju kako, zbog koga i cega je do toga doslo. To deluje kao ono, svi krivimo Ajnstajna a da smo iz fizike imali dvojku i nista nismo razumeli o relavitetu. A osnovna stvar je na cemu stoje baze i serveri pa za nas sa nesto jeftinijom ulaznicom (ne znamo kao carsija ko koga, ko sa kim, ko sta) ostaje samo na osnovu toga da zakljucimo koliko je sve to ozbiljno.

    2010 je bila prica da ce gradske uprave NS i Beograda preci na Oracle, beogradska jeste za novosadsku ne znam, otisao sam iz zemlje ali se secam da je navodno u NS bio problem jer je firma koja je trebala da uvede Oracle u upravu bila iz Beograda a to nije odgovaralo nekim velikim igracima novosadske IT scene - citaj: lokalni politicari nisu mogli da dele novac sa njihovim privatnicima. U pitanju je bilo okvirno 4 miliona eurica. Beogradska uprava ( Infostan, Stambeno, Vodovod...) jesu presli i nikada nisu imali upad u sistem.
  • Milorad

    03.03.2020 14:24
    Zaražen sam kriptovirusom...
    ...još od 12.11.2019. g u 1.57h. Svi podaci na računaru (4 hard diska) slike, video zapisi, dokumenti, sve, sve, ... je kriptovano STOP Djvu kriptovirusom.
    Jednom od 160 vrsta kriptovirusa. Postoje ONLINE verzija kriptovanja, za sve one koji su bili na netu u tom trenutku. Šifra je unikat jer se vezuje za ID broj računara i poslata je na server hakera. Za sada za tu vrstu kriptovanja nema rešenja. Pravi su srećnici koji su dobili OFFLINE varijantu kripto virusa (nisu bili na netu). Za njih postoji dešifrator.
    Hakeri su tražili 490$ odnosno posle 72h 980$ u Bitkoinima za otkup ključa. Nema garancija da će dobiti ključ za one koji plate otkupninu. Jedino rešenje je ČEKATI dok se ne pronađe ključ za otključavanje fajlova ili dok nadležni organi ne uđu u trag hakerima. Mnoge firme u svetu su zaražene kriptovirusima tako da je ovaj slučaj u Novom Sadu samo jedan u nizu.
  • Novosadjanin

    03.03.2020 12:56
    Milane
    vala nas dosta klepaju. I ovo ima pozadinu samo sto ne znamo koju. Gde je Milos? Gde je gradonacelnik NS? Gde je saopstenje da smo toliko klepljeni da se necemo oporaviti narednih 5 godina.
  • eho

    03.03.2020 12:31
    komentar
    Sada će biti obrisani tragovi višegodišnjeg nerada u Informatici.Svačim su se bavili samo se nisu mešali u svoj delokrig rada.Zbog svega toga dužnike nisu utuživali ni posle dve-tri godine ne plaćanja svojih računa.Ko god je imao nekog poznatog u Informatici bio je oslobodjen tihobaveza.Sramaota i niko im ništa nemože.iskreno sumnjam u tačnost ove vesti.
  • x

    03.03.2020 10:55
    y
    a)
    niko ne pominje:
    - taksativno koje su sve baze šifrovane i kojim sve preduzećima je zbog toga blokiran rad
    - koliki je iznos otkupnine koja se traži

    b)
    i još me zanima vrlo izgledan scenario u kojem se donese teška i neizbežna odluka da se plati ucena.

    ajjoj birokratije.
    alocirati sredstva, doneti odluku da se kupe bitkoini, pa gde, pa koji, pa je iznos veći i mora da se raspiše tender za bitkoine, pa kakoćemosesadugraditi, pa komisije, pa promene statuta, pa čuda...
    igranka.
  • @Željko

    03.03.2020 09:18
    Bravo, bavo, bravo! Svi smo krivi, pa delimicno i Informmatika. Zato cemo svi solidarno i platiti stetu. Na ravne casti. Molim Zeljka da potvrdi, ako sam ga dobro shvatio. PS Srecni ti izbori.
  • Željko

    03.03.2020 07:10
    "Neverovatan je bezobrazluk i laz da nisu preuzeti i pdaci o gradjanima koje definitivno mogu zloupotrebiti."

    Po definiciji kriptoloker napada, svi podaci se enkriptuju i ostaju kod žrtve, u obliku koji je beskoristan bez ključa (lozinke) za dekripciju, a on je poznat samo napadaču. Taj ključ možete dobiti za pare.

    Da li je u isto vreme mogao da se desi još neki napad, kada već napadač ima kontrolu nad sistemom? Da.

    Da li se to obično radi? Ne. Da biste ukrali podatke, morate da ih pošaljete negde, a time ostavljate veći trag za sobom i rizik da budete otkriveni. Isplata ucene je u kriptovaluti, pa je mogućnost pronalaženja monetarnog toka daleko manja.

    Da li je izuzetno drsko i bezobrazno iznositi tvrdnje o stvarima o kojima ste samo informativno upoznati i paušalno blatiti nekoga? Da. Izuzetno.

    Da li branim Informatiku? Ne. Ali nisu samo oni krivi. Da bi se ovo izbeglo u budućnosti, najvažnija je uvesti regulativu koja definiše standarde koje mora ispuniti neko ko se bavi sličnim poslovima. Bez sertifikacije i standardizacije ni neko ko se unutar organizacije bavi bezbednošću nema alat kojim može prisiliti ljude iznad sebe da ispoštuju njegove tehničke stavove, savete i uputstva.
  • Milan

    03.03.2020 07:03
    Blokada
    Opet su nasi politicari smislili kako da klepe lovu.
  • Lemi

    03.03.2020 06:26
    @dijasporac
    Aaaa, evo ga i konačno sveznajući dijasporac, koji se u sve razume i sve zna, da i on kaže koju pametnu!

    Dijasporac, Vučićev pitomac!
  • ja ne mogu da veruje

    03.03.2020 00:43
    gde zivim
    I sta sada? Hoce biti neko kaznjen za neznanje, javasluk, nekompetentnost...? Ovo je za robiju. U pitanju su pare cele drzava, licni podaci svih gradjana... Alo! Drzava je ucenjena i kao nista???
    Sta, nista? Nikakve posledice?
  • dijasporac

    02.03.2020 23:51
    Kao po obicaju ekipica koja komentarise po 021 se razume u sve i svasta, zna sve i svakoga pa tako znaju i kako je blokiran sistem Informatike i kako su zaposleni minirali sitem a pri tome niko nema pojma na cemu su organizovane baze te firme. Toliko.
  • Nebojša

    02.03.2020 22:51
    Paceri
    Neverovatan je bezobrazluk i laz da nisu preuzeti i pdaci o gradjanima koje definitivno mogu zloupotrebiti.
    Drugo, neverovatno ali sasvim logicno za NS se dogodilo. Koliko samo njih dobija platu u JKP Informatika a na posao i ne dolaze.
    A logicno je da se bekapi cuvaju na drugim mestima a ne na ostim serverima jer to nalaze elwmwntarna logika i zdav razum. A njima su i bekapi blokirani.
    Najcrnje od svega i gradske sluzbe su blokirane.
    Mozda sada raspisu tender ko ce od ovih internet terorista da da najbolju ponudu za otkljucavanje, grad ce da im PLATI NASIM PARAMA, a oni svi do jednog ostati na funkcijama.
    Ako omenujes nekoga na neku funkciju a taj ili ta je katastrofa, onda morate otici u paketu.
    Da li gradonacelink oseca neku odgovornost a vrlo interesantno bi bilo cuti sta o ovome misli Bocara hahahaha. Ostavka je minimum koji se trazi zbog ovoga, kao moralni cin makar.
    A njihov rezon je pa nisam ja hakovao(mi to znamo pouzdano da nisu jer ne znaju ni da rade na racunaru) pa sto da podnesem ostavku.
    Da li je hakovana i gradska poreska uprava je veoma bitno pitanje jer ovo moze biti naruceno od velikih duznika.
  • Ja

    02.03.2020 22:41
    Ja
    A zašto postoji INFORMATIKA ?
  • Liman

    02.03.2020 22:41
    A zašto baš Informatika u Novom Sadu, pa ima više naplate od svih javnih preduzeća, privatnika i ostalih pravnih lica i daje im na kašičicu, a dobru proviziju naplaćuju za posredovanje u naplati.
  • Limanac

    02.03.2020 22:24
    @Grinch
    “...ja sam nekoliko puta negirao da nisam ligas...”

    Hehehe,
    Vidi Grinch, to što si negirao, ništa ne znači, jer si do sada na sve “pljuckao”, a naročito opoziciju, ali na osvedočene kolaboracioniste sns-a, propale ligaše, nikada nisi.

    Zato, budi karakter i hajde, “pljucni” malo i po njima!
    :)
  • Petar Panj

    02.03.2020 22:16
    ,,,,,,,
    Baš su ovi hakeri navalantni mogu ostati bez određenih genitalija.
  • Pa lol

    02.03.2020 22:10
    Pa ladno su popili ransomware xD Al ajde, njima je botovodja frizer

    Uopste nije cudno da placaju Tvrdjavu i usluge botneta, oni nemaju jednog obrazovanog lika koji dolazi na posao. I ja ne verujem da ihima koliko ih ima po netu. To je grupa od tipa 100 ljudi koji ceo dan cedi suvu drenovinu da oznaci komentare u Tvrdjavi i bude "aktivna" po drustevnim mrezama. Ali brzo ce se srusiti i to Potemkinovo selo.
  • Nina

    02.03.2020 22:04
    Mejlovi
    Meni u firmi na mejl već par meseci stižu mejlovi na foru i u prevodu, primili ste Swift na devizni račun i stoji u attachmentu neki zip fajl. Naravno da mejlove odmah brišem, ko još šalje swift dokaz o uplati kao zip fajl. Hahaha genijalci su ti koji šalju, a da ne pričam sa kakvih domena šalju pa to samo neko glup može da otvori. Ali sad vidim da ima debila koji to otvaraju. I vidim da pokušavaju već neko vreme
  • Vosa is not nosa

    02.03.2020 21:49
    Sad Barac zove svoje u Boane da uberu jedno 3-4 kg kriptovalute i hitno posalju u NS! :) :) :)
  • /

    02.03.2020 21:11
    /
    @Limanac
    ja sam nekoliko puta negirao da nisam ligas.
    dok ti ne negiras da si dverjan

    eeee jaka li si ti buducnost srbije
  • dijasporac

    02.03.2020 20:58
    dijasporac02.03.2020 • 16:52
    Jedno pitanje za one koji imaju informaciju, jel' su u Informatici presli na Oracle?
    ************************************

    Pre jedno 4 sahata postavih pitanje i niko da mi odgovori a po komentarima vidim da ljudi u crevca znaju kako funkcionise ta firma...
  • mjaukalo

    02.03.2020 20:41
    U medjuvremenu strucnjaci SNS IT departmana pokusavaju da odgonetnu da li se racunar ukljucuje na kucistu ili monitoru.
  • Ivana

    02.03.2020 20:18
    @ Vlada
    Da pače, isfrustrirano. Mi bi bili sjajan par jer nisam roBot.
  • Limanac

    02.03.2020 19:33
    @Grinch
    Vidi Grinch,
    Za vas propale ligaše, dorsi su moralni svetionik.

    Ćutanjem, vi propali ligaši, podržavate sns u protivzakonitim aktivnostima betoniranja Dunava.

    Srami se, Grinch!

  • Bili Kid

    02.03.2020 19:19
    Meni sluti na 2 stvari:
    1. Namerno su uradili ili podmentnuli pricu o hakerskom napadu, kako bi se obesmislio javna naplata (preduzece) i kako bi u buducnosti presao u "privatne ruke" (sto znaci i dranje koze sa ledja Novosadjana)
    2. Medijski uvod u cenzuru (mrak-kontrolu) interneta u Srbiji (sto kako je Vodja poceo, ne bi me zacudilo)
    Zanimljivo je kako niko nije napao-hakovao privatne firme ili npr. servere SPS-a ili SNS-a. Nekako mi se cini da je u reziji keramicara i Vodje jer trovanje naroda medijima (TV, Novine) nije u dovoljnoj meri pa se mora "ugasiti svetlo" na internetu.
  • Mikro

    02.03.2020 18:58
    Samopovredjivanje
    Cripto mora da se instalira. Niko vas nije napao vec su vam sluzbenici informaticki nepismeni pored toga sto cepaju igrice ceo dan jedino sto znaju da klicu na budalastine. Ukinuti informatiku odmah.! Koja je poenta? Objedinjena naplata u doba e-placanja? Alo bre, lopovi.
  • Programer

    02.03.2020 18:46
    Stručnjaci
    Tako je kada zapošljavate stranačke kadrove. Hajde da vidimo da li će gradonačelnik smeniti Baraca...
  • /

    02.03.2020 18:38
    /
    da li je neko svestan da su to oni koji znaju da salju izvrsitelje zato sto ne spajaju uplate
  • /

    02.03.2020 18:35
    /
    Limanac
    da, tvoja treca srbija kao sto ce i dveri u koje si presao
  • Stanoje

    02.03.2020 18:30
    Grad ima strašan problem sa hakerima i veoma osetljivim podatcima, a gradonačelnik jutros priča o planovima izgradnje na dunavu i objašnjava da nijedan NORMALAN čovek nemože biti protiv takvog plana. Nepoštovanje svojih gradjana
  • Trix the Mischivieou

    02.03.2020 18:23
    Dukedom 1918.
    A da vas podsetim da je bio pukao i E-dnevnik. Pa su demantovali ....... iako se jedno vreme nije moglo pristupiti programu. Mislim da imamo savrsene IT strucnjake ali medju onima koji HAKUJU.
  • Vox populi

    02.03.2020 18:20
    Grad placa stotine miliona za cuvanje podataka o gradjanima jednoj firmi
    Bas lepo i efikasno radi ta firma
  • IQ

    02.03.2020 18:09
    Slučajno ili namerno pred izbore??? Gde idu podaci građana ???
  • Josif V

    02.03.2020 18:04
    Pametan se uči na bu...
    Svima koji "poznaju materiju" evo 2 linka da malo osveže "znanje"..
    (1) https://www.it-klinika.rs/blog/paznja-novi-opasni-ransomware-pwndlocker-i-u-srbiji
    (2) https://www.it-klinika.rs/blog/best-practice/ransomware-checklist
  • Vlada

    02.03.2020 17:48
    @Ivana

    Pa mi isfuramo frustracije na netu pa smo mirni, nije nam ceo život lečenje kompleksa kao vama paćenicima što botujete za posao u Informatici.
  • Limanac

    02.03.2020 17:43
    Tako to biva...
    Kada su u Informatici otpuštali elektro-inženjere i umesto njih primali iz Lisja kamenoresce, ikonopisce i tehničare rečnog transporta, nisu razmišljali ni o čemu drugom, osim o svome ličnom interesu.

    Sada, kada je to sve došlo na naplatu, sada će se to platiti novcem građana.

    Da li je iko upropaštavao grad, kao ovi “napredni” i njihovi koalicioni partneri, propali ligaši?

  • Sima

    02.03.2020 17:38
    moze biti ali ne mora
    Kako nisu napali JP parking servis ili JP zelenilo, vec javnu sluzbu u kojoj su biracki spiskovi. Nesto se bas ne zakopcavomo na ledjima.
  • Misha i experti

    02.03.2020 17:33
    Barac je direktor informatike
    To je dovoljno reci
    Svi strucnjaci sns barac bocara zivan stojko amidzic
  • Obrad

    02.03.2020 17:20
    Diznilend
    Objavite ime stručnjaka u informatici koji je kliknuo na link misleći da će stvarno dobiti besplatan ajfon. Hehe a bekap podataka se nalazi verovatno na istom disku koji se bekapuje. Haha
    Jedino rešenje je osnovati novu firmu koja će se baviti objedinjenom naplatom i svi normalni će da predju kod njih. J**o Informatiku i monopolsko ponašanje.
  • Jonny

    02.03.2020 17:14
    E to se događa kad zaposleni gleda pornografiju na radnom mestu ili se igra online.
  • Živković

    02.03.2020 17:06
    Čak i da imaju backup, bilo kakvo dugovanje iz prethodbog perooda iz backupa nije validno jer je klijent možda to regulisao u momentu napada. Nažalost informatika će verovatno kao i obično teret dokazivanja prebaciti na korisnika. Ako je plaćao u pošti a nema priznanicu zbogom uplata. U svakom slučaju tamo sede nesposobni ljudi koji neozbiljno shvataju celu situaciju.
  • Budućnost

    02.03.2020 17:00
    Ovde ste svi zapenili o zome kakav kadar radi tamo, to stoji, ali menw mnogo više plaši što nam je to budućnost.
    Sutra će nam hakovati npr. banku i izbrisati mi sve pare sa štednje. Pod uslovim da ih imam i to je najmanja šteta, ma kako apsurdno zvučalo. Ono što sigurno imam su bubrezi, pa na primer to treba uvek, a moj zdravstveni karton na izvol'te.
    Stižu nam gadna vremena, to znaju oni što su pročitali malo više od uske stručne literature vezane za svoj posao.
    A takvih je sve menja, deplasirano je čitanje.
  • dijasporac

    02.03.2020 16:52
    Jedno pitanje za one koji imaju informaciju, jel' su u Informatici presli na Oracle?
  • laki

    02.03.2020 16:49
    kamere im nisu ni radile do one dve sa trga i mosta a placa ih grad kao da rade, sramota bre nevidjena, bar isklucite iz menija te sto su pocrkale lenji uguznici
  • Glasajte za nas

    02.03.2020 16:48
    Ništa vi ne razumete, zaista.
    Sada smo u dobu napredne visoke tehnologije.
    Neće se više glasovi kupovati sa bedne 2000, seljački, ispred izbornog mesta.
    Sada dobiješ jedan Bitcoin - pa ti nemoj izaći na izbore ako si lud!
    A dostave ti pre izbora elektronski sve, i ključ posle glasanja.
    E, sad, treba obezbediti tolike Bitcoine, i van carine i ostalih otimanja.
    Nije loša ova predstava.
    Sad će "nevaljali hakeri" da dobiju grdan novac, a ogrebaé se i oni koji posreduju u ovom
    Pozorištu u kući.
    Sudeći po broju minusa koji piče botovi, partija je podigla i svoj domen i svoj DHCP koji non stop menja i IP i MAC adrese botovima.
    Pa ti jedan SandwichMan očas odradi po 100 minusa - po zapovesti generala.
    Ma, u krasnoj deželi mi živuckamo.
    Čini mi se da će ovi iz tehnološkog kriminala silne lonce kafe da popiju...
  • deda

    02.03.2020 16:44
    @Stojko
    jok nego je buducnost u racunaljkama sa kuglicama, kapiram mrzis je ali brate lupetas zesce
  • Ivana

    02.03.2020 16:41
    Nesto poput Kurala
    Hocete li sada mirno spavati posle rucka, kada ste potrosili na netu sve svoje virtualne i stvarne frustracije? Tako novosadski, jaki na recima, optuzbama i dosetkama, otuzni na delu do granica gadosti. Malo se pogledajte u svoj odraz u ogledalu prvo...
  • Jogi Letač

    02.03.2020 16:36
    E moj Gagi, znači koja god da je brljotina, nije do vas, žuti su krivi. Dobro da nisi Tita okrivio. A nema veze što na odgovornim mestima sede nestručni ljudi sa kupljenim diplomama, ne to nema veze, žuti su uvek krivi.
  • F

    02.03.2020 16:31
    Nije mi zao ...naprotiv
  • Istina

    02.03.2020 16:30
    Nova pljacka budzeta za potrebe "zastite" u najavi.
  • Cosa

    02.03.2020 16:27
    Pokusavao da se ulogujem - ali trt... Pitam se sta je, vec par dana...
  • Semiramida

    02.03.2020 16:27
    Ko je sledeći?
    EPS?
  • Kunta kinte

    02.03.2020 16:22
    IT Barac
    I posle par dana, gle čuda, duplirani, triplirani računi informatike, ko zna kakve će nam cifre ubaciti pod izgovorom, bio je napad hakerski, uložite žalbu, i tome slično... a onda na red izvršitelji stižu....
  • Ko će koga

    02.03.2020 16:17
    ako ne svoj svoga
    Čitali smo ovakve vesti proteklih godina i iz gradova odnosno institucija u SAD i Britaniji. Zašto tamo nisu podneli ostavku gradonačelnici i svi ostali? Dok u Vojvodini možemo i očekivati javašluk i da se ovakve stvari dešavaju jer ruku na srce tehnološki jesmo zaostali, kako je moguće onda da se dešavaju i u tehnološki daleko naprednijim državama?
  • Mićko

    02.03.2020 16:12
    Mićko
    Ma nek ovi hakleri izbrisu sve dugove gradjana prema informatici.
  • neki lik

    02.03.2020 16:06
    Slucajnost
    Cek, danas je poceo da stupa na snagu novi zakon o pausalu za programere? :D
    Kakva slucajnost (nisu advokati da blokiraju pravosudni sistem niti taksisti da blokiraju Beograd al im se ipak moze) :D
    Danas nisam mogao kod doktora jer im je pao sistem btw, celo pre podne nisu nikog primilli pa sam odustao..
    https://www.youtube.com/watch?v=MllnJ-4qnXU&feature=youtu.be
  • NAIVAC

    02.03.2020 16:01
    Veliki Tajni Dil
    Sve ovo je uradjeno planski.
    Kao sto se iz drzave isisavaju ogromna sredstva te odlaze u privatne dzepove tako je i ovo planski uradjena ujdurma.
    Nema teorije da nije planski uradjeno.
    Sistem BEKAPA se od postojanja IT sektora radi u vARIJANTI sin-oitac-deda.
    aKO TO SVE SLUZBE KAO STO je Informatika ali takodje i zdravstvene ustanove (otidjite danas 2.03.2020 kod lekera ako mozete), rade po PS-u.

    To i nije bi

    Neko je namerno uradio ovaj napad da bi dezavne sluzbe uplatile ogromne sume novca da povrate podatke koje ustvari vec imaju

    Ako nemaju bekap onda i treba da budu na vlasti jos 100 godina jer smo svi mi kreteni
  • a đe

    02.03.2020 16:01
    je ba
    Indigo?
  • Stanoje

    02.03.2020 15:58
    Gradska uprava neradi, pa zato je puno manje botova nego običnog ponedeljka.
  • Dejan

    02.03.2020 15:53
    Dil
    Zbirovi za ,,visokotehnoliski kriminal,, cute sto znaci da je sve namerno pusteno niz vodu ! Sami od sebe krademo !
  • High ISO

    02.03.2020 15:46
    E, bas volem. Jednom za svagda da se srbenda stavi gde mu je mesto. Qrac ste vi nebeski. Slazem se za komentar o patriJotskim strucnjacima. Jednom mi prilikom sefica rece da su ovamo dosli da nas nauce kako se radi. Cek, mi nemamo ovdasnjih sefova? Ah da.....
  • mrcke

    02.03.2020 15:39
    Šta očekivati u
    Zemlji degenerika?
  • Haker Palamud

    02.03.2020 15:38
    Sendvic i sok pa kuci
    I to sve par dana pred izbore ne tri meseci ili osam meseci pred izbore vec gle cuda koincidencije 2 dana pred izbore.

    Neke stvari ukljucujuci i narod se nikada ali nikada ne menjaju u Srbiji.Ostaju tu gde jesu vekovima.Takvi kakvi jesu.

    Treba ispratiti neku krupniju lovu u medjuvremenu koja se skida sa racuna poreskih obveznika dok narod vodi polemiku o sendvicarima i knjiskim moljcima uposlenim preko veze.

    Neke vece pare se okrecu momentalno a narod na vestima iz osme ruke.

  • Ja

    02.03.2020 15:34
    Obrisati.linformatoku
    Rešenje je prosto.Bojkot Informatike njeno definitivno ukidanje,а račune plaćati direktno jkp kao izvršipcima usluga.Pokrenuti bojkot i nepismene pljačkaše jednom za uvek ugasiti!!!
  • скуп

    02.03.2020 15:30
    коби
    Можда сад да се скупе сви у месним заједницама, са списковима па да то мануеално врате и да упишу.
    И да зову опасне момке да асистирају и џипови
  • JLZ

    02.03.2020 15:28
    r/w hvala na youtube klipu
    Hvala sto me Vas komentar zasmejao do suza!
  • khm

    02.03.2020 15:24
    I, ko ce da odgovara zbog ovoga?
  • Vidoviti Limanac

    02.03.2020 15:20
    Znao sam....
    Znao sam da ovog meseca ne treba na vreme da platim informatiku. Možda sada neću morati...
  • /

    02.03.2020 15:18
    /
    i takvi hoce ns na vodi
  • Stanoje

    02.03.2020 15:14
    Očigledno da gradonačelnik sada ima veliki problem. Hoće li mu sada pomoći njegovi pravnici koji su došli preko veze u gradsku upravu? A zamislite da sada izadje na videlo kako se nameštaju javne nabavke?
  • da

    02.03.2020 15:10
    Ovo će biti izgovor da SNS ima sve naše podatke.
  • hm

    02.03.2020 15:09
    Ako su ti podaci budu dostupni na netu sledi tužba - ovog puta JP Informatici.
  • Jaja

    02.03.2020 15:09
    Vucevicu, i ovo je razlog za smenu... ajde, pokazi da si faca, a ne samo da se isterujes kad ti neki odbije izvodjaca...
  • Bitnovcic

    02.03.2020 15:09
    Ajao
    Poznato je da clanovi vladajuce partije majnuju bitcoine izmedjuostalih, na veliko! Eto prilike da se spoji lepo i korisno :D
  • Stojko

    02.03.2020 15:08
    ...
    Gde je sad predsednica vlade da nam prica kako je u ITju buducnost Srbije.
  • Backup?

    02.03.2020 15:03
    Imaju li oni kakvu backup recovery lokaciju, koju moraju imati po zakonu?
    Biće da imaju kakve bekape na trakama.
    Teško da su im to jedine baze.
    Pobrišeš sve, hakeri se slikaju.
    Najnoviji bekap neka restauriraju... izgubiće nešto malo.

    To čemu hakeri obezbede pristup, nikada nije jedina baza.


    A to sa pravima lokalnog administratora.... samo budale i neznalice ostavljaju
    tetkama burekušama i ostalim fejsbukošima.
  • Sando

    02.03.2020 15:00
    Hoće li direktor podneti ostavku zbog ovog velikog propusta, ili to samo važi za Rasimove stručnjake.
  • vucevicu reaguj

    02.03.2020 14:59
    Ostavili su kadar ds-a koji kako izgleda namerno sabotira.
  • w/e

    02.03.2020 14:56
    Informatika
    Informatika je izuzetno nekompetentno preduzece koje vode stranacki kadrovi. Jedina svrha njihovog postojanja je da uvale Microsoftove proizvode gde god mogu, sada neka ih Microsoft izvlaci iz problema. Sto se tice ostalih preduzeca, koliko para toliko i muzike.
  • hans krticnjak

    02.03.2020 14:54
    Kakvih sve znam "strucnjaka" u informatici, dobro da im prekidace za svetlo jos nisu hakovali.
  • programer

    02.03.2020 14:52
    programer
    Evo vam sada pa zajebavajte programere sa ukidanjem pausala.:D
    Bice jos ovakvih stvarcica jer cio sistem je uzas rupa na sve strane.
  • Dušan Sudarski

    02.03.2020 14:51
    Reći ću samo jedno
    kript kript - tako se čuje hard disk sa ransomware-om:)
  • programer

    02.03.2020 14:51
    programer
    Evo vam sada pa zajebavajte programere sa ukidanjem pausala.:D
    Bice jos ovakvih stvarcica jer cio sistem je uzas rupa na sve strane.
  • Follow the money

    02.03.2020 14:50
    Ako belosvetski hakeri prate trag novca, pa lepo vide koliko novaca odlazi na raznorazne aktivnosti u formiranju javnog mnjenja(Kina, ostrva itd-nisu oni plusevi samo od srpsih botova, kupuje se usluge mnogih), nije ni čudo što su nam hakovali GU. Sa njima nema pregovora, platiš ili ćao. Neka je nama samo prioritet da se Dodik zakuca u priobalje. Diletanti, svaki dan smo zbog njih u sve većim problemima.
  • Knut

    02.03.2020 14:49
    Zovite popa
    da osvešta servere :) bolje bi bilo da je zalio servere nego što je onomad osveštavao burad sa vodom :)
  • ex chapman

    02.03.2020 14:49
    E uprava
    a jel to ta E uprava? pa vi jos ni papir i pecat niste naucili da koristite kako treba
  • Gagi

    02.03.2020 14:42
    Providno
    Vrlo je providno šta se ovde dešava, ovo je sve u režiji ostalih žutih koji su uništili naše gradove, sad pred izbore žele da se na ovaj način obračunaju sa ljudima koji rade u komunalnim delatnostima.

    Stručnjaci iz informatike već rade na rešavanju problema, i do kraja dana se očekuje rešavanje ovih pezazlenih pokušaja bivših da se vrate u grad naš.

    Prezrena je namera i svi pokušaji će biti sprečeni efikasnim merama naših stručnjaka.
  • pera

    02.03.2020 14:42
    sigurno imaju bekap baze
  • IvanNS

    02.03.2020 14:41
    Bekap
    Bekap je na magnetnim trakama, nije copy/paste baljezgarija .
  • Димитрије

    02.03.2020 14:40
    Цртајте курале сада
  • Salamander

    02.03.2020 14:34
    Ste vid'li ovo?
    Odjednom neuobičajeno malo botovanja!
    A odakle onda botuju ?


  • /

    02.03.2020 14:29
    /
    Ha-haa
    /kao nelson iz simpsonovih/

    toliko o svemu sta je radjeno u gradu. sada branite strucnost spomenka tapavici, arhitektu dodikare, srpske izmene na promenadi...
    sve to pada u vodu zbog ovakvih gafova
  • O JKP Informatika

    02.03.2020 14:26
    Jkp Informatika je izuzetno nestručna i neprofesionalna i svi su preko veze.
    Nisu čuvali lične podatke i time su ugrozili građane NS a ne samo oštetili budžet.
    A usluge su im preskupe i zaostale ugrađuju se u sve živo.

  • Mastodont

    02.03.2020 14:23
    Šta drugo očekivati od ustanove kojoj jhe jedan od rukovodilaca pre par godina kidnapovao bazu podataka jer su ga terali u penziju.
  • r/w

    02.03.2020 14:21
    Stripy
    https://www.youtube.com/watch?v=JNq-r3b4ARs

  • @IvanNS

    02.03.2020 14:20
    A ako je i backup kriptovan? Posto tako rade poslednjih godina (bar ozbiljniji cyber kriminalci), mesecima svrljaju po sistemu i kriptuju sve pa onda jednom zatraze otkup i kad dohvatis backup dzaba ti.
  • CROmanjonac

    02.03.2020 14:13
    Dve su opcije

    1.Sami sebi blokirali i sad ce da pokradu gradski budzet preko bitcoina

    2.Nasa dijaspora i pokret otpora protiv ove nacisticke vlasti je hakirao i sada ce da ih odere
  • Drrrr

    02.03.2020 14:12
    @Jovan
    Ne postoji offsite backup.
  • Napredno

    02.03.2020 14:10
    Dno
    Sad se žalite materi tj. sad vam ne vredi da zovete crne džipove i one batinaše sa fantomkama!
  • IvanNS

    02.03.2020 14:06
    Bekap
    Imaju, bekap, polako, resice se :). Bio sam u njihovom datacentru ;)
  • Nik

    02.03.2020 14:05
    Mogu samo da cestitam gradskoj upravi na stranackom zaposljavanju nekompetentnih ljudi. Bravo, usptupili ste sve nase podatke trecim licima. Sada lepo svi da Vas tuzimo i sve ce biti savrseno. Jedna onako grupna tuzba da padne i to je to.
  • BV

    02.03.2020 14:02
    @Eldorado
    Eldorado
    Ako su blokirane kamere, trista na sat!
    Zahe Bant • 02.03.2020 • 13:42

    Samo zbog kamera ne vozis trista na sat?!
    Eeee tugo moja..
  • Ana

    02.03.2020 14:02
    Ovcu
    Sta kaze digitalna brnabic i analogni AV?

    i sendicari programeri ? a lupite koju crvenu
  • Savo

    02.03.2020 14:01
    @Trix the Mischivieou
    @Trix the Mischivieou
    Dukedom 1918.
    Hvala sto ste im dali sve NASE podatke. Sada mozemo mirno da spavamo .................beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    CIA sad ima tvoje podatke... ne znam sta bih ti rekao, zovi Dzejson Borna da te cuva.
  • NSrdjan

    02.03.2020 14:01
    Neki kralj iz informaticke sluzbe JKP gledao porno sadrzaje i otvarao linkove tipa hot.milf.nearby :D
  • Mile

    02.03.2020 13:59
    Novi Sad IT giganti!
  • Limanac

    02.03.2020 13:57
    Hakerski napad?

    Neko informatički nepismen je u "Informatici" otvorio mail sa atačmentom u kom je bio virus koji je izvršio kriptovanje svih podataka.
    Osobe koja im održavaju mrežu bi takođe mogle da se zapitaju zašto su običnim korisnicima dali administrativna prava.
  • beli šešir

    02.03.2020 13:56
    ee
    Sad će stručnjaci iz sns VTK odeljenja da reše situaciju, al za malo :)))
  • Bombon

    02.03.2020 13:53
    Digitalna Srbija.
  • botulinus

    02.03.2020 13:52
    Kada se kupuje softver od sega mega...hehe
  • Trix the Mischivieou

    02.03.2020 13:52
    Dukedom 1918.
    Hvala sto ste im dali sve NASE podatke. Sada mozemo mirno da spavamo .................beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • Jovan

    02.03.2020 13:51
    Samo mi još recite da ne postoji offsite backup, pa da cela priča bude kompletna. To se dešava kada ti IT vode nekompetentni ljudi i kada se ne slušaju ozbiljni ljudi iz struke. O nivoima zaštite i prevencije, da ne pričam, sigurnost je svuda u svetu veoma ozbiljna stavka, samo kod nas tako bitan segment IT-a može da vodi neko ko, očigledno, ne zna da radi taj posao. Blago nama u tehnološkom dobu sa ovakvim neznalicama.
  • nulled

    02.03.2020 13:49
    Ransomware. Bilo je samo pitanje vremena kada će svetski trend stići i kod nas. Sad će to stručna služba rešiti. Oće.
  • Zahe Bant

    02.03.2020 13:42
    Eldorado
    Ako su blokirane kamere, trista na sat!
  • 0100101

    02.03.2020 13:38
    Ako nemaju bekap mogu da se žale bogu. Pokupili ransomware, vrv neka botina kliknula na fajl "vrućeg" naziva. Mozda mali od kolege koji se razume u kompjutore pa zaposlen kao admin ne zna sta je autorun.
  • //

    02.03.2020 13:37
    zanimljivo
    Kako da ih kontaktriamo da obrisu sva dugovanja ljudi sa servera, a da posebno akcentuju mafijase i javno predstave podatke?
  • mile

    02.03.2020 13:35
    mislim
    Pa nek reše internet stručnjaci što pišu komentare..
    E za ovo bi u ozbiljnoj zemlji bilo podeljeno 50 otkaza i 50 krivičnih prijava.
    ali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna